{ "title": "Pitbull Yasağı", "image": "https://www.pitbull.gen.tr/images/pitbull-yasagi.jpg", "date": "23.01.2024 04:38:36", "author": "Yener", "article": [ { "article": "
Zaman zaman gazetelerde çıkan “pitbull şuna saldırdı, şunu yaraladı” türü haberlerden sonra hep aynı tartışma yaşanır; Pitbull beslemek suç mu değil mi?
24 Haziran 2004'te çıkarılan Hayvanları Koruma Kanunu'nun 14. Maddesinde yer alan; “pit bull terrier, Japanese tosa gibi tehlike arz eden hayvanları üretmek; sahiplendirilmesini, ülkemize girişini, satışını ve reklamını yapmak; sergilemek ve hediye etmek yasaktır” ibaresi her geçen gün insanların kafalarını karıştırmaya devam ediyor. Pit bull'u olan suçlu mudur? Suçluysa bunun cezası nedir? Peki ya pit bull'unu 2004'ten önce aldıysa? Şimdi bu pit bull'lar ne olacak? Yasadaki “gibi” bize neyi anlatmak istiyor? Madem kanunda satışı yasak deniyor o zaman Eminönü'nde, internet üzerinden ve pet marketlerden yapılan satışlara nasıl izin veriliyor? İnsanlar kafalarındaki bütün bu yanıtsız soruların yanı sıra her gün medyada yer alan yeni bir pit bull vahşeti haberiyle irkiliyorlar. Gelin bu pit bull “canavarını” yakından tanıyalım ve yasadaki yerini öğrenelim.
Pit bull'u tanıyalım.

Pit bull terrier, 19. Yüzyılda İngiltere'nin Staffordshire bölgesinde bulldog ile çeşitli terrierlerin çiftleştirilmeleriyle elde edilen bir tür. ABD'ye getirilen bu cins burada ağırlığını arttıran ve başının daha güçlü hale gelmesini sağlayan yöntemlerle şu andaki durumuna getirildi. Pitbull erkekleri 44–46 cm, dişileri 40–42 cm yüksekliğinde oluyor ve ağırlıkları 17–20 kg arasında değişiyor. Güçlü, kaslı bir gövdeye sahip bu hayvanlar aynı zamanda çok da çevik olarak biliniyorlar. Amerikan Köpek Kulübü tarafından American Staffordshire, İngiliz köpek kulübü tarafından ise Amerikan pit bull terrier olarak sınıflandırılan pit bull'lar düşmanlarıyla öldüresiye savaşan bir tür. Ancak, asgari bir eğitimle yabancıların niyetini anlayabilmesini sağlayacak kadar yetenekli, sakin, iyi huylu ve itaatkâr bir köpek haline getirilebildikleri gibi çok da iyi bekçi köpeği olabiliyorlar. Sonuçta her şeyin pitbullunuzu nasıl eğittiğinize bağlı olduğu söyleniyor.

Pit bull'un medyanın insanların kafasında yarattığı sahte bir canavar olduğunu söyleyen Avukat Ahmet Kemal Şenpolat, pit bull'un diğer bütün köpekler gibi çok iyi bir ev köpeği olabileceğini dile getiriyor. “Önemli olan hayvanlara küçüklüğünde nasıl eğitim verdiğinizdir” diyen Şenpolat, medyanın pit bull vahşeti haberleriyle pit bull'u bir güç, bir silah olarak kullanmak amacıyla alan kişi sayısını arttırdığına ve köpeklerin bu tür insanların elinde yanlış yetiştirildiğine inanıyor.
Yasadaki “gibi” ne ifade ediyor?
Pit bull ve Japanese tosa dışındaki birtakım köpekleri ifade eden “gibi” acaba hangi köpekleri kapsıyor ve o köpeklerin tehlikeli olduğuna kim tarafından karar veriliyor? Türkiye'deki yasada ucu açık bırakılan bu ifade her an her köpeği tehlikeli sayabilecek konumda iken, değişik Avrupa ülkelerinde tehlikeli olarak kabul edilen köpeklerin listesi hayli uzun; Pit bull, doberman, presa canario, rottweiller, dogo of Bordeaux, bullmastiff, Neapolitan mastiff, Staffordshire bull terrier, tosa inu, fila brasilerio, dogo Argentina, İspanyol mastiffi, vasco, pastor mallorquin, bouvier of flanders (Belçika çoban köpeği), husky, chow chow, Alman çoban köpeği, danua, malamut, presa mallorquin, Tibet mastifi, Airedale Terrier, Akita İnu, İsviçre dağ köpeği, alano, samoyed, dev schnauzer, komondor, majorero, mastiff, pator de beauce, soxer, St. Bernard, cane corso, bull terrier, Pirene dağ köpeği, bergamosco, briard, Kafkas çoban Köpeği, Merama çoban köpeği ve siyah Rus terrieri.

Bir başka deyişle “gibi” ifadesiyle sadece medyadaki haberler dolayısıyla popüler hale getirilen pit bull'u değil, sevimli olarak gördüğümüz, evlerimizde baktığımız Husky ve St. Bernard gibi köpekler de anlaşılabiliyor.
“Sorun Pitbull'da değil onları dövüştürenlerde” başlıklı haberimizi okumak için tıklayın.
Yasa'nın şifresi.

Yasanın çıkış tarihinden önce pit bull sahibi olanların elindeki köpekleri kısırlaştırmaları ve belediyelere kaydettirmeleri gerektiğini söyleyen Avukat Ahmet Kemal Şenpolat, bugüne kadar kaydettiren birini tanımadığını, hatta belediyede çalışanların bu hayvanı tanıyıp tanımadıklarını, böyle bir yasadan haberleri olup olmadığını merak ettiğini dile getiriyor. Yasaların uygulanabilmesi için öncelikle insanların, çalışanların bu konuda bilinçlendirilmesi ve katılımlarının sağlanması gerektiğini söyleyen Şenpolat, insanlar tarafından benimsenmeyen yasaların askıda kalacağına dikkat çekiyor. Hayvanları Koruma Kanunu'nun Ceza Kanunu yerine Kabahatler Kanunu'nda yer almasından dolayı cezaların paraya çevrileceğini hatırlatan Şenpolat, bu kanunun toptan değiştirilmesi gerektiğini ve Ceza Kanunu kapsamına alınması gerektiğini ifade ediyor. Kanunda yasak olmasına rağmen Eminönü, pet marketler ve internet sitelerinde pit bull satışının aleni bir şekilde devam ettiğini hatırlattığımız Şenpolat, “Hayvan satışında ciddi bir rant dönüyor, bu yüzden bunları durdurmak için gerçekçi çözümler ve cezalar üretilmeli” diyor.
Sonuç olarak yasada aksi yazmasına rağmen fiilen pit bull satışı sürüyor. Besleme ve satış konusunda fiilen herhangi bir engel bulunmuyor. Bu tür köpeklerin satışını ve bulundurulmasını engelleyecek herhangi bir birim de mevcut değil.

Bu yasa senden ne istiyor?
* Pit bull bulundurmanın bir kabahat olduğunu bilmeni, gerekirse kabahatinin bedelini ödemeni ve devlet bütçesine gereken katkıyı sağlamanı istiyor.
* Pit bull'un tipini tarif edemeyecek, yasadan haberi olmayan belediye çalışanlarına köpeğini kaydettirmeni istiyor.
* Yasak olduğu kanunda belirtilmesine karşın internet sitelerinde, Eminönü'de, pet marketlerde pit bull satan insanlara uymamanı temenni ediyor.
* Açıkçası bu yasa senden, AB yolunda atılacak göstermelik yasa adımlarına göz yummanı istiyor." } ] }